O Dragani

Dragana Mirković je jedna od najcenjenijih i najtrofejnijih folk pevačica čitavog Balkana čija karijera uspešno traje punih 30 godina. Uspesi, nagrade i popularnost je prate i izvan granica regiona,  gde je kolege i publika već godinama proglašava za najbolju i najomiljeniju folk pevačicu sa ex-Yu prostora.

Odrasla je u šestočlanoj porodici u Kasidolu u blizini Požarevca. Sa muzikom se upoznala zahvaljujući svom deki Dragutinu, kojeg je slušala dok je svirao harmoniku. Već u petoj godini je naučila prvu pjesmu “Devojka sokolu zulum učinila”. Njena muzička nadarenost je brzo primećena, jer je privukla pažnju važnih ljudi iz”Diskosa” koji su joj ponudili snimanje albuma 1984, godine.

Njen prvi album bio je “Imam dečka nemirnog” koji je postao veliki hit i prodan je u 160.000 primeraka. Sledećih godina snima nove albume. Kao član “Južnog vetra” imala je koncerte širom Jugoslavije. Održala je bezbroj solističkih koncerata na stadionima, po halama, rekordne posećenosti od kojih je i koncert  na “Tašmajdanu” gde je pevala pred oko rekordnih 11.000 ljudi. Postaje ekskluzivac PGP RTS.

Nagli uspon počeo je u devedesetima. Prelazi u diskografsku kuću “ZaM” i snima jedan od najprodavanijih albuma ikada.

Dragana je  pevačica sa najviše snimljenih spotova kod u Srbiji. Za jedan album snimila je čak devet spotova među kojima je i “Za mene si ti” najskuplji spot ikada na našim prostorima. Uvek je išla ispred vremena, unoseći inovacije.

Animirani spot za pesmu “Za mene si ti” bio je najskuplji video klip ikada snimljen kod nas.

Ono što smo vidjali na svetskim muzičkim televizijama, na snimcima koncerata svetskih zvezda, Dragana je prva donela u Beograd. Na koncertu u Centru “Sava” 1995. godine, umesto klasičnog mikrofona, imala je “bubicu” koja joj je dozvoljavala punu slobodu pokreta.

Dragana je jedna od najtiražnijih izvođača čiji albumi uvek premašuju zlatne tiraže. Osim sjajnog glasa i neverovatne harizme,poznata je kao osoba koja rado učestvuje u mnogobrojnim humanitarnim akcijama te  je po mnogim anketama proglašena za najhumaniju ličnost na estradi.
Ona je i najnagrađivanija pevačica kod nas. Jedne od najvećih nagrada su “Pevačica decenije” i “Pevačica Balkana” proglašena u Bugarskoj.

Njen glas je njen licni pečat, prepoznatljive i snažne interperetacije koja retko koga ostavlja ravnodušnim.

Prošle godine proslavila je jubilej – 30 godina karijere . Dragana se velikim solističkim koncertom u Beogradskoj Kombank areni 03.10.2014 godine odužila svojoj vernoj publici i fanovima koji je pomno prate punih 30 godina i definitivno, još jednom je dokazala da je svojim neverovatnim glasom, pesmama i neviđenim koncertom koji će se još dugo prepričavati, zaslužila epitet Kraljice Balkana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>